Singur impotriva morilor de vant.


romania: translation by Valentin
german: maenner.media
english:  spartacus.gayguide.travel

Cum lupta un German pentru scena gay din Cipru.

Werner R a avut un vis: sa deschida o sauna gay in Larnaca, sa ofere comunitatii o casa, sa extinda gradual infrastructura gay si sa faca Ciprul noul centru gay al atentiei din Mediterana.

Dar nu a luat in calcul coruptia autoritatilor si Biserica Greceasca Ortodoxa.

 

“la tribunal sunt singur. Nimeni nu este acolo sa ofere suport. Le este frica sa fie ei insasi (out)” se plange Werner R.

Germanul a fost prins intr-o cruciada de catre biserica si autoritati impotriva comunitatii queer din Cipru, asta pentru ca a operat singura sauna gay, “ Vinci Sauna” de 5 ani din tara.

 

Inca din Octombrie 2019 ii este interzis sa o redeschida. Lupta pentru sauna, inseamna mai mult decat un sex rapid, e mai cu precadere decizia intregii insule: pentru progres, turismul queer si pentru secolul 21, decat dogmele trecutului.

 

Ciprul se afla situate in partea de est a Mediteranei si este a treia ce mai mare insula din Marea Mediterana dupa Sicilia si Sardinia.

Insula are in jur de 1.12 milioane de locuitori si este una dintre cele mai insorite state din lume cu o medie a zilelor insorite de 320 de zile pe an. Inca din 1974 insula este dividata in Republica de Sud a Ciprului, care sub regulile internationale cuprinde intreaga insula si partea de Nord, sub controlul Republici Turcesti a Ciprului de Nord, ce este recunoscuta doar de catre Turcia.  Intre cele dousa zone, se afla zona tampon, ce este monitorizata de catre fortele UN in Cipru.

 

In aceasta zona, asa zisa zona “verde” traieste Werner, ce este recunoscut pe insula ca Vinci. Pe parcursul convorbirii telefonice, el sta asezat in curtea sa pavata, jumatate la soare si cealalta la umbra, sub frunzele unui copac mare, un Ficus Benjamini. Pasarile chiripesc pe fundal. Atunci cand se urca pe acoperis poate vedea Mediterana din departare, spune Werner. Intre Mare si casa lui sunt multi palmieri si casute mici de culoarea nisipului cu acoperisurile rosii. Un adevarat paradis Mediteranean.

 

Pentru Werner R si Iosif S, mutarea pe insula in urma cu 5 ani a fost visul lor de o viata. Au dorit sa ajute la creerea unui “gay hot spot” similar cu cel din Mykonos. Emigranti aleg Larnaca, al doilea cel mai mare oras in Cipru pentru exista un aeroport, un Club gay, si spre deosebire de capital, nici o sauna inca. Cele mai bune conditii de a construi ceva impreuna cu ceilalti operatori / proprietari, pentru a crea o scena gay pentru turisti dar si locali deasemenea. Intrepinzatorii primei saune planuiau sa se reantoarca in Mare Britanie, iar clubul gay s-a inchis Primavara trecuta dupa 15 ani.

 

Werner isi adduce aminte “ Baieti draguti, mentalitatea Mediteraneana si o insula mare. Pentru a crea ceva din toate acestea, asta a fost motivatia noastra sa intoarcem spatele Germaniei pentru totdeauna.”

 

La putin timp dupa Craciunul din 2018, visul ca Ciprul sa fie in final a “gay spot” devine un cosmar. Dupa un raid la sauna, politia confisca materiale pornografice, filme si reviste cu barbati dezbracati, La scurt dupa aceea, a urmat o prima acuzatie de publicatii ilegale, unde avocatul lui Werner a depus o contestatie. Politia a mai efectuat si alte raiduri, dar patronii au putut prezenta mereu licente valabile de functionare. Sfarsitul problemei? Ar fi fost dragut. Pe atunci, Werner nu avea idee cat de serioasa era cruciada autoritatilor impotriva saunei.

 

Cand Werner si Iosif s-au reantors de la parade gay din Nicosia pe 1 Iunie 2019, a urmat o trezire inspaimantatoare: un raid ilegal, unde politia a distrus complet sauna. O saptamana mai tarziu au primit o scrisoare de la tribunal, ordin de restrictie, nefiind lasati sa deschida sauna. De ce? Werner nu a inteles motivul si crede ca muncipaliteta si instanta de judecata sunt pe aceeasi unda.

 

“Eram capabili sa respiram putinul aer gay al insulei, dar nu s-a putut trece de coruptie” Werner rezuma trist. Dupa spusele lui, se pare ca Biserica Greceasca Ortodoxa are tara sub calcai. Autoritatile nu sprijina deloc comunitatea queer. De cinci ori, spune Werner, steagul rainbow a fost vandalizat de pe sauna. De patru ori au fost prinsi de catre camerele de filmat, fiecare fata a vandalilor dar nu s-a lasat cu nici un arrest. Politia nici macar nu s-au uitat la inregistrari.

 

“Cluburile Gay nu vor fi ajutate” spune Werner.

 

Societatea Cipriota este inca foarte conservativa., “Oamenii isi pierd familiile daca se dedica vietii gay” spune Werner. “De aceea, multi homosexuali nu sunt “out”, dar isi traiesc viata intr-o casatorie heterosexuala cu copii. Nu pot decat sa mearga pe ascunzis pentru a se dedica placerilor gay”. In sauna, barbatii sunt in sfarsit liberi, aici le este permis sa., spune Werner, sa atinga alti barbati si sa socializeze. Flitzer, este denumirea pe care Werner si clientii lui fideli au dat-o tinerilor Ciprioti ce petrec un timp limitat la sauna pentru a scapa de stress si presiune, pe cand familiile lor cred ca sunt afara la tigara. “intra si ies atat de rapid de la sauna, incat abia ii zaresti” rade Werner.

Ciprul are 3.5 milioane de turisti annual, Wener estimeaza ca jumatate de million sunt gay. In afara de localnici, multi dintre ei viziteaza si sauna Vinci. Cum sauna s-a inchis, comunitatea gay locala nu mai are nimic. Cu siguranta, cativa dintre acestia isi dau ochii peste cap. Este “doar” o sauna, un loc pentru intalniri anonime si sex. Pentru multi gay din Cipru, este roca de temelie. Un loc unde poti bea linistit o bere printre oameni dechisi la minte, intalni persoane noi si a respira o gura de aer…totul s-a sfarsit din toamna trecuta.

 

Proprietarul saunei este convins din inima: autoritatile cautau un motiv pentru a o inchide. Au incercat sa il traga de par. Pana in prezent, au schimbat acuzatiile de patru ori, o gluma din punct de vedere legal.  Dupa ce prima data a fost afirmat ca activitatile saunei nu erau permise intr-o cladire publica, Werner depune o plangere (pana la urma, aceasta era un club privat cu membri), autoritatile sustineau ca proprietarului ii era interzis sa primeasca vizitatori in intimitatea sa. Werner R. a fost invinovatit. Pe ce cauza? “M-au facut sa fiu faptuitor si mi-au interzis vizitele private. Facand acest lucru, au violat toate drepturile omului, special libertatea de intrunire”, acuzatul a fost ingrozit.

 

A urmat o odisea legală, pentru care Werner a trebuit să plătească în jur de 15.000 de euro cu titlu de taxe legale până în prezent. Din nou și din nou, a fost căutat un motiv nou pentru a menține sauna închisă. La final, s-a spus că raidul ilegal a fost necesar, deoarece sauna era „asemănătoare cu închisoarea”.

 

Dar, din moment ce polițiștii au intrat în saună fără permis, fotografiile făcute în timpul raidului nu au putut fi prezentate ca probe. Și: de unde știi că sauna este asemănătoare cu închisoarea înainte de a intra? „Au fabricat ceva, orice, doar pentru a ține magazinul închis”, spune Werner R.

Werner și partenerul său s-au mutat între timp, astfel încât să nu mai locuiască în imediata apropiere a saunei, astfel încât Werner poate primi din nou vizitatori în timp ce așteaptă verdictul. Iosif lucrează pe șantier, Werner ca freelancer. Se înțeleg financiar. În timpul lor liber se plimbă cu motocicletele în jurul insulei. Pentru ei, viața aici merită în continuare toate necazurile. „Nimic nu ne readuce în Germania. Nimic ”, confirmă Werner. Încă le este dor de saună.

 

În ceea ce privește orașul, acum este mai mult decât un simplu ghimp în ceea ce privește moralitatea publică: „Dacă obțin dreptate, sunt în afara criminalității mele private – imediat ce se va întâmpla acest lucru, orașul va trebui să-mi plătească 50.000 de euro- 60.000 compensații pentru pierderea veniturilor, onorariile avocaților și cheltuielile de judecată ”, spune Werner. Este sigur că orașul vrea să evite acest lucru și, prin urmare, a amânat din ce în ce mai mult decizia. În cele din urmă, Werner a apelat chiar la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță din Cipru. Abia atunci i s-ar putea da recurs la Curtea Europeană de Justiție. Cu toate acestea, Curtea Supremă a trimis cazul înapoi la Curtea Regională din Larnaca – cu observația că problema ar trebui să fie decisă rapid.

 

Ultimele date ale instanței i-au dat speranță lui Werner. Pe măsură ce oficialii deveneau din ce în ce mai încurcați în contradicții, avocatul său este sigur: în curând sauna se va putea deschide din nou. Speranța lui Werner continuă – până acum că lupta pentru mai multă toleranță pe insulă ar putea da în curând roade. Werner speră că autoritățile își vor da seama că negocierile lungi, dure și sancțiunile impuse de UE ar putea cauza țării multe costuri și probleme.

În plus, potrivit lui Werner, Virusul Corona a provocat insule daune incomensurabile. El speră ca ciprioții să se întoarcă în sfârșit către lume într-un mod mai deschis și mai liberal – contrar opiniei bisericii. Atât Corona Virus, cât și propria sa situație ar putea avea efecte secundare pozitive – și pot face o virtute a necesității. Atunci poate că în curând va urma și o schimbare socială. Werner privește pozitiv viitorul:

„Pentru a reforma din nou insula ca destinație de vacanță sigură și frumoasă, cele mai mici schimbări pozitive au o importanță enormă pentru infrastructura insulei. Așadar, de ce nu, împreună cu Mykonos la unison, oferim o primire călduroasă comunității queer ”.